Godk.vallh.pr. El Merino's New Wave


Guldtackantävlingen 2013

TIK
Född: 2010.08.13
e: Crown Point Summit
u: KORAD Godk vallh pr, El Merino's Real Stuff
HD: AA
Ögon: UA senast april 2014
MH: Genomfört
Övrigt: Guldtackan 2013, slutade med en 2:a plats
Med tungan rätt i munnen?
"Knut" och "Våga" med sin mamma "Stuff"

Våga är min bästa vallhund! Det är hon och hennes kullbror 'KNUT' som hjälper mig och gör att jag klarar av att sköta min lilla fårbesättning helt på egen hand. Våga är den mest lättränade vallhunden jag haft och har aldrig behövt särskilt mycket träning för att klara av jobben hemma. Det är t ex aldrig några problem med lastning av djur när hon är med. Hon har ett tyst, lugnt och bestämt sätt mot fåren som gör att de lyder och käner sig trygga. Hon är väldigt förig och vill alltid vara till lags. Hennes sätt är mycket behagligt och hon är alltid vänlig mot alla - både folk och fä!

Jag har haft möjlighet att jobba med båda Vågas föräldrar. Pappa Summit, som köptes in från USA 2009 för att användas som renvallare och avelshund lånade jag under ett period och fick lära känna honom ordentligt. Våga har ärvt mycket av hans djurkänsla, förighet och även hans fina godmodighet.

Jag har även jobbat och tränat en hel del med Vågas mamma; Godk. vallh. prov, KORAD El Merino's Real Stuff som är en av mina absoluta favorithundar. Hon är liten, nätt, snabb och är vänligheten själv! Jag har jobbat en del med henne också i fårhagen och Stuff är verkligen en förutseende hund med stark balanskänsla vilket till en början ställde till det lite för matte Tove Ekman i träningen. Stuff var helt enkelt alltid ett steg före i sina reaktioner, hon visste ju hela tiden vad djuren tänkte och agerade därefter! Med tiden fixade det sig dock och Tove klarade inte bara vallhundsprovet med Stuff utan vann även tävlingen 'Guldtackan' med Stuff. (Svenska aussieklubbens vallhundstävling för aussie).

Våga är resultatet av över 20 års avelsarbete och hon härstammar i rakt nedåtstigande led från min allra första aussie. Nedan följer en liten översikt över hennes bakgrund.

Vågas mormor, Godk vallh. prov El Merino's Sami Muste 'Charli' var en tik som jag hade valt ut ur en kull 2001 för att ha som min nya vallhund. Hon var otroligt enkel att ha att göra med redan som valp och visade tidigt en hel del 'eye'. Jag hade stora förväntningar på Charli och startade med henne på en träningstävling med border collies redan då hon bara var 10 månader - och vann!
När jag strax därefter fick hem en mycket lovande hanvalp från USA (Godk. vallh. prov Bar LW Innovator) hann inte med att träna tillräckligt med Charli längre. arin 'Blomman' Blom som behövde en vallhund till sina får fick då ta över Charli. Jag är dock väldigt glad över den valpkull hon fick hos mig 2006.

'Charli' var efter den amerikanska hanen WTCh Crown Point Ace of Spades, en hund som jag först stiftade bekantskap med 1995 i USA. Han var inte bara en ovanligt fin vallhund utan även hans sätt och mentalitet var helt oustanding. Vid 11års ålder gjorde han come back på ASCA National Finales (aussiemästerskapen för årets bästa vallhundatr i USA) och avgick med segern som årets fårvallare. Jag träffade honom sista gången 12 år gammal under några veckor då han fortfarande var frisk och sund. Jag lärde också känna flera av hans framgångsrika syskon och många nära släktingar på Crown Point kenneln i Colorado vid mina besök där. 'Ace' har alltid varit min favorit och han har lämnat många bra och välmeriterade avkommer även inom andra grenar än vallning. Fastän det är över 10år sedan han dog vill gärna försöka bevara hans goda gener i min uppfödning.

Vågas mormorsmor 'Stuffy' El Merino's Hot Stuff, var också en ovanligt bra arbetshund men jobbade större delen av sitt liv enbart på renhjordar i Lappland. Tyvärr kom hon aldrig till något vallhundsprov men jag fick chans och gå provet med ett kullsyskon till henne; Godk. vallh.prov, KORAD El Merino's Hotstepper. Dessa var döttrar till en tik ur min allra första aussiekull som föddes 1994: KORAD, SuCH, Godk vallh prov El Merino's Wild For Kicks. Med henne tävlade jag även i elitklass spår och hon hann få ett cert. Kicks var förövrigt den första aussie som deltog och blev godkänd på ett vallhundsprov i Sverige 1997.
Kicks var dotter till Tjh Räddning, Tarcott Amber Nectar - "Debbie" som var den första aussien i Sverige. Med Debbie tävlade jag i sök och hon gjorde bl a en fantastisk 'come back' efter att varit borta från tävlingsbanor i några år då hon strax före sin 12 årsdag blev uppflyttad till elitklass! Mer om detta finns på en egen sida här.