DEBBIE

Sagan om Debbie började en sommardag hemma hos Mr Andrew Webster i Templecombe, England i juni 1990...

1 vecka gammal - vårt första möte!

Debbies mamma, Gefion Georgeous Lady in Red, 'Quiver' på en av de få bilder jag har av henne. Debbie ligger längst till höger. Jag minns inte längre om det var 9 eller 10 valpar sammanlagt i kullen. Debbie var den enda blue merlefärgade tiken, övriga var svarta med vitt och tan.

Här är några släktingar till Debbie som jag mötte i England 1990. Vid ratten står Debbies farmor ASCA Ch Gefion Flashdance, brevid henne står Gefion Ohtobe Gorgeous (Debbies mormor) och baktill liggandes är hennes morbror, Gefion Gorgeous Yankee Lad CDex. (Den röde hanen som sitter längst bak, Gefion Starmaker, var inte släkt med Debbie).

Här är Debbie 4 veckor gammal och har just börjat tulta runt i trädgården, fortfarande kvar hemma i England.

Ca 6 månader gammal och väl hemmastadd i Sverige. Poserar här i solen tillsammans med min colliehane 'Edgar' KORAD El Merino's Call-Me-Ed. Edgar lekte ofta med Debbie hemma på gräsmattan.
Tyvärr var det inte så ofta Debbie kunde följa med på utflykter för hon hatade att åka bil och blev lätt avskyvärt åksjuk. Efter 8 månades åldern var dock problemet plötsligt som bortblåst och hon ville absolut få följa med så snart jag skulle någonstans.

Debbie som unghund, ca 11 mån. Hennes pälsfärg var ännu otroligt ljus men blev mycket mörkare med tiden.

Jag gick på vallhundskurs med Debbie. Det var så mitt intresse för vallning vaknade på allvar trots att vi, sanningen att säga, knappast gjorde några framsteg inom detta område. Min kunskap och Debbies samarbetsvilja var nog helt enkelt för liten. Men oj vad roligt det var och vad mycket intressanta saker man lärde sig!
Debbie hade en hel del balans samtidigt som hon var mycket het och orädd. Hon tacklades gärna med stora baggar eller motsträviga tackor! Något som hon faktiskt var bra på var att jobba undan en stor fårflock i ett litet utrymme. Hon klängde sig gärna in mellan djur och vägg utan att det uppstod panik eller att ett enda djur blev skadat, men flyttade på sig gjorde de alltid.

Debbies morfar, Zeller's Wintehaven Rusty, var faktiskt en hund av s.k. rena ranchlinjer. Han gick tillbaka på Woods och Tayors hundar samt den gamla Las Rocosa linjen.


En annan fantastiskt rolig tid var när Debbie och jag åkte på övningar med vårt räddningshundteam. Här har vi ställt upp oss snyggt för fotografering på en flygplats i Västerås.
Killen med schäfern minns jag inte men till höger om oss står Larry Allertorn med flatten Saga och Peter Folke med sin riesentik. Året var 1994.

Här ska vi ut på en provtur med ett litet fyrsitsigt plan. En spännande upplevelse - åtminstone för mig, Debbie tyckte nog det var som att åka traktor ungefär..

Här är Debbie ute på en helt annan sorts sökuppdrag. Vi hade länge undrat över vad det var för konstiga ljud som hördes nattetid under verandan. Debbie tog reda på det åt oss. Precis som vanligt väntade hon invid 'offret' och skallmarkerade tills jag kom dit. Denna gång för att finna en måttligt imponerad igelkott!

Debbie hade ett väldigt stort behov av att få pyssla om andra. Många, både två och fyrbenta, är det genom åren som blivit blöta av hennes tunga! Här är det unga katten Alice som får sig en behandling!

I början av augusti 1994 föddes Debbies första valpkull. En red merle tik 'Kicks' och en blue merle tik 'Sheila' efter ASCA WTCh Crown Point Ace of Spades HI.
Debbie tog sig an rollen som mamma lika självklart och obekymrat som det mesta i hennes tillvaro. Hon var alltid mycket mån om sina barn och gav dem bästa tänkbara vård. Här bjuder hon dem på pickninck i det gröna..

Aussievalpar eller feta råttor??!
De två välgödda töserna föreställer Kicks och Sheila vid ca tre veckor ålder vilandes 'på maten'...

Kicks var "den snälla" och Sheila var "busungen" som testade allt..
Med tiden växte de upp och Sheila blev KORAD, TjH bev El Merino's Wild At Heart och Kicks blev KORAD, SuCh, Godk Vall. prov El Merino's Wild For Kicks. Båda tävlade i elitklass spår och båda har i sin tur gett upphov till flera duktiga barnbarn och barnbarnsbarn till Debbie. Sheila blev 10 år och Kicks lever ännu och är vid god hälsa.

Debbie fick året efter ytterligare en valpkull bestående av en ensam valp efter samme hane. 'Solo' var en underbart trevlig och vacker blue merle hane som dessvärre inte blev kvar i livet särskilt länge då han hade problem med sina höfter.

Debbie leker med sina barn Kicks och Solo..


Debbie pysslar om lilla Isabel i barnvagnen en kylig vinterdag. Isabel växte upp med Debbies blöta tunga och var ett barn som alltid hade rena öron!

Valpdax igen! Debbie med alldeles nyfödd kull om nio valpar efter Crown Point Maxmillian i november 1996.

Flera av valparna från kullen blev framgångsrika inom olika områden.
Enda red merle-valpen i 'Robbie' återlämnades ca 14 månader gammal då hans ägare drabbats av allergi. Jag hade kvar honom i ett år och tränade honom upp till högre klass i spår. En god vän till mig tog sedan över honom och tävlade vidare och han fick certpoäng i elitklass samt fick titlarna KORAD, SuCh El Merino's Little Red Rooster.
En annan hane, El Merino's Lil' Johnny Jet, såldes vidare av sin första ägare till försvaret som utbildade honom till bevaknings- och specialsökhund.
Den tredje hanen, KORAD, El Merino's Lil' Boy Boo ägs av Anneli Jonsson som tävlade med honom i elitspår och fick certpoäng. Bobo har en valkull efter sig hos kennel Cajandys.
Av de sex tikarna såldes en utomlands och en flyttade senare till USA.
Bland de övriga är Karin 'Blomman' Bloms tik KORAD SBCh El Merino's Little Witch, en fantastisk tik som fortfarande har rekord i rasen med sina 12st brukscert. Hon har haft en valpkull med kennelnamnet Helylles.
Godk Vallh. prov El Merino's Little Pistol är hittills den enda aussie som tävlat och gått till pris i nörvallning i Sverige. Hon blev nyligen utnämnd av Svenska Australian shepherdklubben till Årets Vallhund 2004. Hon blev grunden för Gunilla Ekbergs uppfödning, DeWhopps.
Ytterligare en tik, El Merino's Little Miss Perfect, fick en kull hos Lotta Sundquist, kennel Dilkur.


Här är Debbie med sin sista kull i februari 1999. Tre hanar och en tik efter Crown Point Maxmillian igen. Även denna gång blev det framgångsrika avkommor, bl a. KORAD BCh El Merino's Bluff ägd av Sylvia Axell som blev vald av Svenska Australianshepherdklubben till årets bruksaussie 2004. Den enda tiken KORAD BCh Godk Vallh. prov El Merino's Busy har lagt grunden till Carina Stjernborgs aussieuppfödning, kennel Stjernborgens.

Debbie i mitten med några av sina barn- och barnbarn omkring sig vid en 'släktträff i Boden, Norbotten hösten 2001. Se mera från den träffen här!

Efter att varit borta från tävlingsbanorna i sex år gjorde Debbie comeback i högre klass sök nästan 12 år gammal. Hon vann tävlingen och blev uppflyttad till elitklass. Bl a fick hon 10-10 betyg på uppletandet!
En ganska unik prestation för en hund i den åldern och det uppmärksammades i klubbtidningen för Stockholms Södra Bk.
Klicka här om du vill se artikeln i sin helhet

Den här bilden är tagen på Debbies 13-års dag. Hon var fortfarande mycket aktiv men hörseln hade nästan helt försvunnit vilket gjorde att det aldrig blev några fler tävlingar.
En måndag i början av 2003 drabbdes Debbie plötsligt av stroke under en promenad. Hon återhämtade sig redan innan vi hunnit tillbaka hem men de följande två dagarna upprepades samma sak. Jag uppsökte veterinär som dock inte gav oss något större hopp då Debbie var förvirrad och hade svårt att hålla balansen. Hon hade inte ont. Det beslutades dock att hon skulle avlivas på fredagen om hon inte hade blivit bättre innan dess för att undvika eventella problem till veckoslutet.

På fredagen var det hopplöst att komma fram på veterinärpraktikens telefon varför det hela blev uppskjutet över helgen. När det sedan blev måndag hade Debbie hunnit bli så pass bra att det inte blev aktuellt att ringa...
Hon var efter några veckor precis som vanligt igen. Lite balansproblem kunde hon ha ibland när hon skulle hoppa in eller ut ur bilen osv men det lärde hon sig snart att kompensera.


Debbie ville inte acceptera att bara vara en sysslolös pensionär. Genom att besöka äldre demenssjuka bidrog hon med en terapi som gladde många. Hon hade så mycket kärlek att ge och hon drog sig inte för att dela ut rejäla blöta pussar! Klicka här för att se flera bilder av Debbie som terapihund
14-års dagen 2004

Debbie leker med valpen 'Nova' som är ett av hennes senaste barnbarn.


En av de allra sista bilderna som blev tagna av Debbie, 14,5 år gammal. Här blir hon bortskämd av Carina Stjernborg i TV-soffan.

I slutet av januari 2005 fick Debbie hosta, troligen som en följd av att hon hade haft den s.k. 'hundkräksjukan' som drabbade väldigt många hundar i december och tog ordentligt på krafterna.
Alla hennes blodvärden var bra och röntgen visade inget fel men hostan ville ändå inte ge med sig trots att hon fick penicillin. Den 8:e februari orkade inte hennes hjärta längre och hon fick somna in för gott denna dag.